Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kapostüskevár bemutatása:

A kapostüskevári vasúti megállóhely Kaposvár város nyugati felében az 1896 óta létező 36-os számú Kaposvár-Fonyód vasútvonalon található. A megállóhely első neve Kaposvár-Tüskevár (Vásártér mh.) volt, később pedig a közelben lévő textilipari vállalatra való tekintettel a Kaposvár-Textilművek nevet vette fel.
A megállóhely jelenlegi nevét 2001-ben kapta a városrészben lakók kérésére. A lakosok eredetileg a Kaposvár-Tüskevár nevet szerették volna. A Kapostüskevár név egy kompromisszumos megoldás eredménye lett, mert a Budapest-Veszprém-Szombathely vasútvonalon is található egy Tüskevár nevű állomás.
A megállóhely jelenlegi földszintes épülete 1983-ban épült. Térsége tipikus külvárosi terület, a környékén kertes családi házak, emeletes házakból álló lakótelepek és ipartelepek találhatók. A megállóhely szomszédságában helyezkedik el az egykori SÁÉV telep és a volt Textilművek, ez utóbbi egykoron névadója is volt a megállóhelynek. Több általános iskola is található a megállóhely környékén.
A helybeliek Balatonra történő utazásakor szívesen használják a megállóhelyet, ezen kívül a munkába járók, és a diákok is igénybe veszik a vasút adta lehetőséget. A megállóhely mellett egy harmadrendű út is található, amely Kaposvárt Fonyóddal és Balatonboglárral köti össze.

A megállóhely saját Internetes felületei ide kattintva érhetők el:

http://www.kapostuskevar.eoldal.hu/oldal

http://kapostuskevar.blogspot.com/

Kép
KAPOSTÜSKEVÁR ÉPÜLETE

 

További képek a megállóhelyről a fotóalbumban találhatók.


Vasúti kiállításunk bemutatása:
Vasúttörténeti gyűjteményünk Kaposváron a tüskevári városrészben lévő kapostüskevári vasúti megállóhely épületében található. Az állandó kiállítás bemutatja a magyar vasút mozdonyait, motorvonatait és motorkocsijait, amely által figyelemmel kísérhető ezek fejlődéstörténete. A mozdonyfotók mellett helyet kapott egy működő H0-ás rendszerű terepasztal is, amelyen kicsinyített formában robognak a MÁV vonatai. A terepasztal mellett megtekinthetők különböző kiállított vasúti sapkák és egyenruhák, pálya- és járműalkatrészek, mozdony- és kocsigyártási, illetve tájékoztató- és iránytáblák is, továbbá lámpák, oklevelek, utazási igazolványok, menetrendkönyvek, utasításkönyvek és az egyéb vasúti témával foglalkozó kiadványok. A vasúti közlekedés mellett kiállításunkon  harcijármű makettek is láthatók.
Amennyiben felkeltettük érdeklődését, úgy látogasson el hozzánk! Képek  kiállításunkról a fotóalbumban találhatók.

Nyitva tartás: Vasárnap: 10:00-13:00-ig óráig

2015. Augusztus 24-től - Szeptember 05-ig, illetve 2015. December 21-től - 2016 Január 03-ig Zárva tartunk!


Minden más időpontban telefonon történő előzetes egyeztetés szükséges!

A kiállítás jelképesen belépődíjas, erről részletes tájékoztatást talál kiállításunk helyszínén, illetve az egyesületi tagjaink részletes tájékoztatást nyújtanak Önnek az elérhetőségeink valamelyikén.

Kép
MOZDONYTALÁLKOZÓ

 
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 636894
Hónap: 3410
Nap: 87