Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bemutatjuk a Mecseki Kisvasutat

A Pécsi gyerekek nagy örömére 1962. augusztus 20-án adták át a társadalmi munkában épült Mecseki Kisvasutat.
Azóta folyamatosan üzemel. Sokszor sokan keltették hírét megszűntének, pedig télen-nyáron szállítja, szállította utasait. Nyáron hétfő kivételével minden nap, ősszel és tavasszal szombat, vasárnap. Most, télen, a hétközi szundikálás után vasárnaponként vidáman fütyörészik a Mecsek lankái között. Minden kis utas legnagyobb örömére.
"Kevés embernek kell bemutatni dél-nyugat Magyarország legnagyobb városát, Pécset. A várost, mely a Mecsek árnyékában nőtte ki magát az elmúlt több mint 6 ezer évben. Ahhoz, hogy a kisvasút születésének a tanúi legyünk egy jó nagyot kell ugornunk az időben. 1960-an augusztusában nyílt meg a város Állatkertje, melyet a város lakói áldozatos, egy évi munkájukkal hoztak létre. Az állatkertért szinte mindenki tett valamit, a diákok, az üzemek, a város vezetői, egyszóval mindenki. Ez 130 ezer munkaórát jelentett. Az állatkert specialitása a kutyafajták, a kisragadozók valamint a vidrák. De láthatjuk a kedvenc állatainkat is (macik, zebra, tigris stb). Most hogy megismertük az egyik végállomást, kell még egy, ez pedig nem más mint a vidámpark. Ezt 1961-ben kezdték el építeni szintén a városlakók. A 60-as, 70-es években a látogatók száma meghaladta a 158 ezret! A kisvasutat szintén társadalmi munkában építették 1962-ben, de képviseltette magát a MÁV Pécsi igazgatósága is. Az 570 méteres (Magyarország legrövidebb (még működő) kisvasútja) pályát úgy építették direkt, hogy minél ívesebb, kanyargósabb legyen. A vonalra a megszüntetett dalmandi kisvasútról érkezett egy C50-es. Ezen kívül három darab, fedett személykocsi tartozik még az állományhoz.
A vasút mozdonya egy igazi ritkaság, egy asszimetrikus C50-es, amiből csak pár darab épült, a másik megmaradt példány a Debreceni Vidámpark kisvasútján közlekedik. A mozdonyt a Dombóvári Gazdasági Vasút műhelyében újították fel a Gyermekvasút számára ahol 1986-ban D5 jelű felújítást kapott. Ugyanitt készültek, szintén társadalmi munkában a kisvasút személykocsijai is.

A kisvasútnál minden évben immár hagyományteremtő jelleggel gyermekvasutas tábor is működik.

Kép

BESZÁLLÁS! KISVONAT INDUL AZ ÁLLATKERTHEZ

Kép

VÉGÁLLOMÁS AZ ÁLLATKERTNÉL

Kép

A KISVASÚT KÖZPONTJA  MOTORSZÍNNEL A DÖMÖRI KAPUNÁL

Kép

ALKALMI HAJTÁNYOZÁS A GYEREKVASUTAS TÁBORBAN

 

forrás: A kisvasút honlapja, a fényképeket Andróczi István készítette.

 
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 636895
Hónap: 3411
Nap: 88