Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Kép

Kisdobsza megállóhely (60.számú MÁV vonal): Ez a hangulatos megálló is mostoha sorssal él a jelenben, ugyan az épület falai még állnak, ám már se ajtaja, se ablaka nincsen, valamint már a peronvilágítás is csak a múlté. Sajnos a megállóhelyen még egy menetrend sincs kitűzve, amely tájékoztatná az arra tévedőt a vonalon közlekedő már-már kuriózumszámba menő MDmotokkal (a jó öreg MD-k mellet Bzmot-ok is járnak erre) járó vonatok érkezéséről, vagy indulásáról

Kép

_______________________________________________________________________________________

Kép

Nagyberki megállóhely (41. számú MÁV vonal): Ez a megálló is valamikor szebb napokat is látott egészen 2004-ig. Sajnos ebben az esztendőben megszüntette a MÁV a menetjegykiadást és azóta az épület folyamatosan pusztul, melyet jól jellemeznek a bedeszkázott várótermi ablakok. Igaz az épületet egyik felét lakják, de szemmel láthatóan nem sok mindent tesznek az utasok érdekében a ház használói. Persze költői a kérdés, hogy vajon nekik kellene-e gondoskodni az épületről…

_______________________________________________________________________________________

Kép


Várda megállóhely
(36. számú MÁV vonal): Ezt a megállóhelyet a vasúttársaság 2008 nyarán zárta be, mivel a régi, tekerős sorompót önműködő fénysorompós berendezésre cserélte, ezért a forgalmi szolgálat itt is megszűnt, ahogy a menetjegykiadás is. Az épület jelenleg üresen áll, ám szerencsére még elfogadható állapotban. Ez részben a helyi önkormányzatnak köszönhető. A kis váró is nyitva van, de sajnos leülni itt sem lehet, de legalább itt van menetrend. Ez a hangulatos kis épület is hasznosítható volna, egyesületünk leginkább lakóháznak tudnánk elképzelni állaga megóvása érdekében.

 

____________________________________________________________________________

Kép

Kép

Kép

Kép

Somogyjád megállóhely (36. számú MÁV vonal): Ez a megállóhely valamikor fontos vasúti csomópont volt, külön állomásfőnökséggel és tekintélyes forgalommal. A ’60-as években zajlott pályakorrekció- és átépítés miatt az új somogyjádi állomásépület kissé távolabb került a település központjától. Az átépítésnek vasúttechnikai okai voltak ugyan, de a település növekedése, terjeszkedése akkor még az újonnan épült állomás felé irányult. Sajnos az idők változtak, a település más irányba terjeszkedett tovább és az (új) állomás teher- és személyforgalma drasztikusan visszaesett, ezért 2004 őszén a vasúttársaság itt is véglegesen megszüntette a menetjegykiadást és a vasúti szolgálatot, majd az épületet kiürítette és sorsára hagyta. Pedig ezen épület is alkalmas volna legalább két család részére lakóháznak, de mi el tudnánk képzelni benne akár egy vállalkozást is ami által hasznosulna ezen épület is. Sajnos ezt az épületet is betört ablakok jellemzik és folyamatosan romlik az állaga annak ellenére, hogy a helyi önkormányzat időnként takarítja. Az állomás névfeliratának egy része is már fémtolvajok kezébe került.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

 ___________________________________________________________________

In Memoriam...

A MÁV ZRt. nemrég elbontatott Ádándon egy vasúttörténeti emléket.
A felvételeken látható épület az Ádánd-Pélpuszta-i
keskenynyomközű gazdasági vasút végállomásaként  egy javító műhelynek adott otthont, valamikor a 60-as években.
Később az orosz hadsereg részére kerozin lefejtővé alakították át az épületet, melyhez egy nagyvasúti vágány is épült a  tartálykocsik lefejtése miatt.
Sajnos az elmúlt évtizedekben az épület funkció nélkül maradt és állaga is romlott, mivel a vasút sorsára hagyta, hasznosítás helyet inkább a lebontás mellett döntött.
Az alábbi képek 2009. május 18.-án készültek, melyeket néhány lelkes vasútbarát
jutatott el hozzánk.

Kép

Kép

_______________________________________________________________________________________

Baja-Dunafürdő (154. számú MÁV vonal): Ez a megállóhely is szebb napokat látott egykor, sajnos azonban ez már nem mondható el róla. A megálló épülete kivert ablakokkal és ajtókkal várja az utazóközönséget. Az épület sajnos teljesen szétrabolt és erősen rongált állapotban van, mivel a graffitisek sem kímélték a váróhelyiséget.
Reméljük egyszer ennek az épületnek is jobbra fordul majd  a sorsa, és talán megússza a buldózert!

Kép

Kép

 

 
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Június / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 625096
Hónap: 4045
Nap: 149