Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kapostüskevár (36.számú MÁV vonal): Ez a megállóhely még jól karban tartott és a környezete  is szépen gondozott Egyesületünknek köszönhetően, azonban ezen épület sorsa is bizonytalan a  jövőben. Sajnos a MÁV-START Zrt. megszüntette az épületben a pénztárat és az információs szolgáltatást , így egyesületünkre hárul az épület megőrzése és a megálló további rendben tartása -felügyelete, melyet a  jövőben is szívesen vállalunk.
Azonban ismeretlenek már többször megrongálták a megállóhely épületét utasvárótermét, amely megdöbbentette egyesületünket, ezért számunkra még fontosabb céllá vált az épület megmentése és az enyészet előli megmenekítése!

 

Kép

_______________________________________________________________________________________

 

Állomásaink és megállóhelyeink forgalomcsökkenése általában rossz vasúti döntések egyenesági következménye, kisebb arányban a közút sokkal jobb logisztikai lehetőségei játszanak szerepet. Teherforgalmi oldalon a fuvarozók felé teremtett kedvezőtlen viszonyok és a vasúttársaság hozzáállása, a személyszállítás terén pedig a sok esetben értelmetlen menetrendek bevezetése okozta és napjainkban is okozza a gyors leépülést. A sok esetben pazar módon épült állomások talán túlméretezettnek tűnnek, de fénykorukban bizony még kicsinek is bizonyultak. Azokban az időkben, mikor 4-6 kocsis személy- és vegyesvonatok jártak, ill. amikor nappal és éjszaka is volt egy-egy tolatós tehervonatpár. Azokban az időkben a települések a vasútnak köszönhették gyors fejlődésüket, gyarapodásukat. Az idők változtak, ma már olykor egy-egy szebb településnek már csak szégyen az omladozó, elhagyatott vasúti megállója. A terhelő felelősség egyesületünk szerint a MÁV háza táján keresendő, hiszen a bezárt épületeket szinte semmilyen módon nem hajlandó kiadni a kezei közül, hiába az önkormányzatok, civilek és szervezetek összefogása. Egyesületünk Kapostüskevárért folytatott kimerítő harca hosszadalmas és éveken át tartó levelezés, olykor már könyörgés, máskor határozottabb fellépés eredménye, amely még távol van igazi végcéljától, de már eddig is mindenképpen eredményes folyamat. Ilyen és ehhez hasonló példák akadnak, de sajnos vasutunk makacsul tartja álláspontját, hisz az idők során életveszélyes indóházak lebontásából még utoljára tud egy kis hasznot kicsikarni…

 

Hamarosan folytatjuk a szomorú sort más hasonló  állomásos és megállóhelyes képekkel...
 
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 631609
Hónap: 4458
Nap: 69