Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

VASUTAS TELEPÜLÉSEK SZÖVETSÉGE (VTSZ)

A Vasutas Települések Szövetsége 1994-ben alakult Hatvanban, amelynek központja a MÁV ZRt. Budapesti Területi Képviseletén található. A szövetség elsősorban érdekképviseleti tevékenységet folytat, a szervezetnek úgynevezett helyi regionális érdekegyeztető fórumai működnek.

A szövetségnek jelenleg 143 település, város önkormányzati és egy civil szervezeti tagja van.

A szövetség célja, hogy erősítse azon települések egymás közötti, valamint a magyar vasutakkal való együttműködésének kialakítását, melyek nagymértékben köszönhették fejlődésüket az elmúlt 150 évben a vasútnak, s a vasút jelenleg is meghatározó tényezője a település arculatának.

A szövetség feladatainak tekinti a kölcsönös, és a magyar vasutakkal való együttműködés kialakítását annak elősegítését, hogy a vasúti személy- és áruszállítás meg tudja őrizni azt a jelentőségét a nemzetgazdaságban, amelynek megőrzése vagy elvesztése visszahat az egyes települések társadalmi-gazdasági helyzetére is.

A szövetség törekszik az együttműködés kialakítására a környezetbarát közlekedést támogató szervekkel, szervezetekkel, személyekkel.

A szövetség és a magyar vasutak szándékukat fejezik ki arra nézve, hogy kölcsönösen összehangolják fejlesztési, működési elképzeléseiket, továbbá konzultálnak a települések közlekedését érintő kérdésekről, egyeztetik a területrendezési, területfejlesztési terveiket a vasúttal.

A szövetség tagjai a településeket érintő vasúthálózatokat, illetve a vasútüzem ott található objektumait a település részének tekintik, melynek érdekében a vasúttal együttműködve s a szövetségbe tömörülve kezdeményező érdekképviseleti szervként lépnek fel az állami pénzalapok elosztásának kialakításában, -az egyaránt költségvetési hozzájárulást igénylő vasúti és közúti tömegközlekedés együttműködését szorgalmazva emelni kívánják a személyfuvarozási szolgáltatás színvonalát, -kinyilvánítják együttműködési szándékukat az adott településen élő vasutas családok szociális problémáinak kezelésére, valamint a települési közmunkáknak a vasút számára is előnyös megszervezésére,

-egymást is kölcsönösen támogatják, részt vesznek egymás rendezvényein,

-kapcsolatot keresnek más országok településeivel, melynek keretében külföldi tapasztalatcseréket szervezhetnek regionális vasúti együttműködési kapcsolatok megszervezésére.

A Szövetség tagjai részére évről-évre pályázatot is hirdet „Virágos Vasút címmel”, mely által szebbé tehető a vasútállomások és megállóhelyek környezete.
A szövetség várja további települések városok és szervezetek csatlakozását.
Amennyiben felkeltettük érdeklődését, a Szövetségről bővebb információt a következő elérhetőségeken kérhet:

 

Vasutas Települések Szövetsége, Mezőhegyes Polgármesteri Hivatal

5820 Mezőhegyes, Koma F. u.11

Elnök: Csanádi István, Tel: 06-68-466-001

 

Telefax: 06-68-467-302

A szövetség várja a leendő tagokat segítőket elérhetőségein!

Mezőhegyes