Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Vonatelőző kerékpáros túra a Vasútért, Kaposvárért és Somogyért

Sikeresen végződött a 2009. május 23.-ai civil kezdeményezés Somogyban.
A Szeretem Kaposvárt Mozgalom és a helyi civil szervezetek, valamint Dr. Heintz Tamás országgyűlési képviselő úr szervezésének eredményeképpen százhatvanan ültek kerékpárra, hogy ily módon hívják fel a figyelmet az elégtelen somogyi vasúti szolgáltatásokra.
A figyelemfelhívó esemény lebonyolításában Dr. Heintz Tamás mellett
Dr. Kelle Mária és Dér Tamás vettek részt és még sokan mások.
A pedálozás Dombóvárról rajtolt a 12.00 órakor induló 7837-es számú kecskeméti gyorsvonattal egyidőben.
A részvevők körében kultikus tárggyá vált, hogy egy száz évvel ezelőtti menetrend szerint közlekedő korabeli gőzmozdonnyal vontatva a Budapest-Kaposvár távolság nem tartott tovább négy óránál, és a jelenlegi civil demonstráció útját a Dombóvár-Kaposvár táv mintegy 30 kilométeres szakaszát 38 perc alatt tették meg. Ez ma egyes vonatoknak csaknem egy órás kihívás.
Napjainkban az illetékes döntéshozók teljesen ellehetetlenítik Somogy vasúti közlekedését, mivel hiába került bevezetésre az ütemes menetrend, nem biztosított a kaposvári, somogyi utazóknak az átszállás lehetősége, mert sok esetben ennek beteljesülése csak öt-hét percen múlik,
ráadásul ezen utazókkal még egy plusz helyjegyet is váltat a MÁV személyszállító leányvállalata, amely a megváltott hely és pótjegyeket nem váltja vissza és nem is cseréli át másikra. Az ily módon kellemetlenül járt utasok pedig várhatnak újabb két órát a következő InterCity-ig Dombóvár állomáson. Ezen rossz szabályozás oka, hogy a pécsi InterCity vonatoknak nem kötelező bevárniuk kisebb késések esetén a kaposvári gyorsvonatokat.
A kerékpáros demonstráció fő célja volt a figyelemfelhívás a MÁV 41. számú Dombóvár-Kaposvár vonalának rossz állapotára, valamint a rosszul megszerkesztett menetrendre és a hibásan kiadott és értelmezett utasításokra.
A kerékpáros túrán részvevők és szervezők remélik, hogy a közeljövőben javulni fog Somogy vasúti közlekedése és a Budapestre való eljutás sem ütközik a lehetséges csatlakozások hibájából további kudarcba.
A bicajosok közül tizenketten előzték meg a 7837-es számú gyorsvonatot Dombóvár és Kaposvár között, illetve ezek az elszánt bicajos sportemberek három perccel előbb értek be Kaposvár főterére, mint a gyorsvonat a kaposvári vasútállomásra.
A demonstráció követelése a sikeres eredmény kapcsán az, hogy – Legalább a száz évvel ezelőtti helyzetet állítsa vissza a kormányzat, de az sem volna hátrány, ha a kormánypárti képviselők betartanák az ígéretüket, és megteremtenék a lehetőséget Kaposvár-Dombóvár közötti 120 km/h-s, és a Dombóvár-Budapest közötti 160 km/h-s sebesség elérésére.
A vasútelőző túra győztese a 11 éves Horváth Ákos lett.
A túrán Egyesületünk  is képviseltette magát
.

Kép

A bicajosokat felvezető autó oldalról...

Kép

...és hátulról

Kép

A beérkezett kerékpárosok egy része a főtéren

Kép

  Erdős Kornél tagtársunk pólóval és emléklappal

Kép

Emléklap: Szép volt Kornél, Köszönjük!